Derleme kanunu nedir?
Bilginin saklanması, korunması, düzenlenmesi ve topluma yararlılığı ile ilgili esasların belirlenmesi. (2) Bu Kanun kapsamında derlenen eserler, kütüphane ve arşiv hizmetlerine yöneliktir. Bu Kanun, faaliyetleri yürüten birimleri ve derlemenin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Derleme yasası ne zaman çıktı?
28388 sayılı ve 28388 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Derleme müdürlüğüne kaç kitap gönderilir?
29 Ağustos 2012 tarihinden sonra çoğaltılacak tüm eserler yeni derleme yönetmeliğinde belirtilen usule göre derlenecektir. 1. Yeni yönetmelikle yayıncılara derleme için 6 adet kitabı matbaaya gönderme zorunluluğu getirilmiştir.
Derlemenin amacı nedir?
Derleme, istenilen bir amaç doğrultusunda, ilgi duyulan bir konu hakkında mevcut geçerli ve güvenilir bilgileri bir araya getirip sistematik bir biçimde düzenleyerek çok yönlü bir bilgi tabanı oluşturmak amacıyla bir veya daha fazla kişi tarafından hazırlanan yazılı metindir.
Derleme eser nedir?
Derleme eserler: Özgün eserin hakları saklı kalmak üzere, ansiklopedi, antoloji gibi içeriğin seçimi ve düzenlenmesiyle oluşan ve yaratıcı düşüncenin ürünü olan eserlerdir.)
Derleme kütüphaneleri hangileri?
Ülkemizde “Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu” ile belirlenen kütüphaneler şunlardır: Milli Kütüphane Müdürlüğü, Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, İzmir Milli Kütüphane Vakfı Kütüphanesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesi.
Basma eser nedir?
El yazması eserler, incunabulalar (1500’den önce basılan tüm kitaplar), eski harfli Türkçe baskılar, Latin baskılar (1800’den önce), özel resim ve gravürler içeren kitaplar, imzalı kitaplar dünyanın her yerinde kabul gören nadide eserlerdir.
Derleme tarihi nedir?
Tarihsel süreç derlemeleri, belirli bir konunun tarihsel süreç içerisinde nasıl evrildiğini özetleyen ve konunun genişlemesine yol açan yöntem, çalışma ve gelişmeleri açıklayan makalelerdir.
Derleme kitap nedir?
Derlemenin amacı, belirli bir konuyla yoğun olarak ilgilenen kişiler tarafından, örneğin bilimsel dergilerde yayınlanmış makalelerin, araştırmaların veya güncel gelişmelerin sentezlenmesi, yorumlanması veya durum değerlendirmesi yapılmasıdır.
Derleme yazmak nedir?
Derlemeler, belirli bir konu hakkında mevcut literatürü inceleyen ve bu konu hakkındaki bilimsel bilginin mevcut durumunu tanımlayan makalelerdir.
Derleme birimi nedir?
Derleme, bir milletin kültürel mirasını oluşturan yayınların belli bir miktarının, toplumun bilgi ve yararına sunulmak, saklanmak, tasnif edilmek ve gelecek kuşaklara iletilmek üzere Devletçe kanunla kurulan birime aktarılmasıdır.
Bir makalenin derleme olduğunu nasıl anlarız?
Bilimsel araştırma makaleleri ve derleme makaleleri benzer görünse de içerik açısından aralarında farklılıklar vardır. Araştırma makaleleri yazar(lar) tarafından yürütülen araştırmanın sonuçlarını sunarken, derleme makaleleri alandaki diğer araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmaların sonuçlarını içerir.
Derleme raporu nedir?
Derleme raporu, bir CPA veya sertifikalı muhasebe uzmanı tarafından hazırlanan ve finansal tablolar hakkında sınırlı güvence sağlayan bir belgedir. Finansal tablolar hakkında sınırlı güvence sağlar ve CPA’nın bilgileri hazırlayıp sunduğunu belirtir, ancak doğruluğu veya eksiksizliği konusunda bir görüş belirtmez. 23 Mayıs 2023 Derleme raporu, bir CPA veya sertifikalı muhasebe uzmanı tarafından hazırlanan ve finansal tablolar hakkında sınırlı güvence sağlayan bir belgedir. Finansal tablolar hakkında sınırlı güvence sağlar ve CPA’nın bilgileri hazırlayıp sunduğunu belirtir, ancak doğruluğu veya eksiksizliği konusunda bir görüş belirtmez.
Derleme aşamaları nelerdir?
Sistematik bir derleme hazırlamanın aşamaları; çalışmanın tanımlanması, bilgi arama, kanıtların kalitesinin değerlendirilmesi ve analiz edilmesi, kanıtların sunulması ve özetlenmesi, kanıtların tartışılması, sistematik derlemenin yazılması, dış hakemler ve yayınlanması aşamalarından oluşur.
Derleme işlemi nedir?
Bir derleme, belirli bir konu hakkında yayınlanmış çalışmaları özetleyen bir makaledir. Derlemelerin amacı, okuyucuya o konu hakkında bir bütün olarak bilgi sunmaktır. Derlemeler, kendi alanlarında uzman kişiler tarafından hazırlanır.
Derleme yapmak ne demek?
1. Derleme, seçme ve toplama eylemi: “Belgeleri derleme faaliyeti başlatılmıştır.”
Derleme çalışması ne demek?
Derleme makaleler, sağlık bilimleri alanında belirli bir konu hakkında ulusal ve uluslararası gerekli literatürden yararlanarak, güncel literatür bilgileri doğrultusunda tartışmaları ve yazar görüşlerini sunan çalışmalardır.
Derleme türleri nelerdir?
Geleneksel incelemeler arasında anlatı incelemeleri, anlatı özetleri, eleştirel incelemeler, bütünleştirici incelemeler ve son teknoloji incelemeleri yer almaktadır (2).