Bütçe yönetimi nedir?
Bütçe yönetimi, gelir ve giderleri kontrol etme ve izleme sürecidir. Şirketler genellikle bireysel departmanlar için bütçelerin yanı sıra genel bir şirket bütçesine de sahiptir ve yöneticiler genellikle departmanlarının bütçesini yönetmekten sorumludur.
Bütçe nedir kısaca?
Bütçe, gelir ve giderlerin belirli bir zaman diliminde planlandığı, organize edildiği ve izlendiği bir finansal plandır. Bireyler, haneler, işletmeler ve hükümetler tarafından gelir ve giderleri kontrol altında tutmak için kullanılır.
Bütçenin tanımı nedir?
Bütçe, gelir ve giderlere dayalı bir finansal plandır. Başka bir deyişle, bir ay veya bir yıl gibi belirli bir zaman diliminde ne kadar para kazanacağınızı ve ne kadar harcayacağınızı öngörür. Bu anlaşma finansal hedeflerinizi de hesaba katar.
Bütçe türleri nelerdir?
Bütçe çeşitleri; Genel bütçe, özel bütçe, düzenleyici ve denetleyici kurum bütçesi, sosyal sigorta kurumu bütçesi ve mahalli idare bütçesi kategorilerine ayrılır. Ayrıca genel bütçe, özel bütçe ve düzenleyici ve denetleyici kurum bütçelerinin toplamı devlet bütçesini oluşturur.
Bütçe yönetmek ne demek?
“Bireysel bütçe yönetimi nedir?” sorusu “Bireyin gelirini belirlemek, giderlerini dengelemek, borçlarını yönetmek ve tasarruf hedeflerine ulaşmak için oluşturduğu stratejidir.” şeklinde cevaplanabilir.
50/30/20 kuralı nedir?
Kuralın çalışma sistemi şöyledir; gelirin %50’si ihtiyaçlara yani sabit giderlere, %30’u bilinçli olarak oluşturulmuş istek listesine ve %20’si hedeflenen tasarruf için birikime harcanır. Örneğin aylık gelir 5000 TL ise bunun %50’si yani 2500 TL sabit giderlere harcanır.
Bütçeyi kim yapar?
Ülkemizde bütçe hakkı, ulus adına karar alma yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kullanılır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bütçe Kanunu’nu geçirerek yürütmeye harcama ve gelir toplama yetkisi verir. Yürütme organı bu yetki kapsamında bütçeyi de uygular.
Bütçe ilkeleri nelerdir?
Bütçe doğruluğu ilkesi. Bölümler bazında maliyet onayı ilkesi. Bütçede ön onay.
Bütçe neden önemlidir?
Tüm birimlerin ortak bir amaç için birleştirilmiş bir hedefe ulaşmasına yardımcı olur. İç denetim sürecine katkıda bulunur. İleri görüşlülük ve çok yönlü düşünme gerektirir. Günlük iş operasyonlarından kaçmanızı ve şirkete daha geniş bir perspektiften bakmanızı sağlar.
Türkiye’de hangi bütçe sistemi var?
2000’li yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Türkiye’de şu anda uygulanan bütçe sistemidir. 2003 yılında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Türkiye’de stratejik planlamaya dayalı performansa dayalı bütçe sistemi getirilmiştir.
Bütçe unsurları nelerdir?
Bütçede bulunması gereken 4 temel unsur vardır. “4T” olarak adlandırabileceğimiz bu unsurlar (nitelikler) tahmin, sınırlama, onay ve dağıtımdır. TAHMİN: Bütçe, hükümetin gelecekteki gelir ve gider tahminlerini gösterir.
Bütçe giderleri nelerdir?
Bütçe harcamaları üç gruba ayrılır: Cari harcamalar. Cari harcamalar. Cari transferler. Sermaye harcamaları. Sermaye transferleri.
Bütçe ne demek örnek?
Örneğin, küçük bir çocuğun harçlığının belli bir kısmını bisiklet almak için biriktirmesi veya bir çiftin düğünü için biriktirdiği para da bir bütçe olarak düşünülebilir. Bütçe sadece arzulanan veya lüks olarak görülen nesneler/hizmetler için değil; temel ihtiyaçlar için de oluşturulabilir.
Bütçe aşamaları nelerdir?
Bütçe süreci dört aşamadan oluşur: Bütçenin hazırlanması, bütçenin kabulü, bütçenin uygulanması, bütçenin incelenmesi.
Bütçe nasıl hesaplanır?
Bütçe nedir ve bütçe nasıl hesaplanır sorusunun cevabı bütçeleme türüne göre değişir ve genellikle giderler gelirden çıkarılarak hesaplanır. Ortaya çıkan sayı bütçedir. Gelir giderleri aşarsa bütçede fazlalık olur. Giderler gelirden fazla olsa bile bütçede açık olur.
Bütçeyi kim yapar?
Ülkemizde bütçe hakkı, ulus adına karar alma yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kullanılır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bütçe Kanunu’nu geçirerek yürütmeye harcama ve gelir toplama yetkisi verir. Yürütme organı bu yetki kapsamında bütçeyi de uygular.
Bütçe planlamasını kim yapar?
Kurum hedefleri doğrultusunda bütçe planlama konusunda uzman; maliyet analizleri hazırlamaktan ve bütçe planları hazırlamaktan sorumludur. Aynı zamanda şirketlere kısa ve uzun vadeli bütçe planlama konusunda danışmanlık yapmaktadır.
Bütçeleme ilkeleri nelerdir?
Bütçe doğruluğu ilkesi. Bölümler bazında maliyet onayı ilkesi. Bütçede ön onay.
Bütçeleme tekniği nedir?
ZBB dahil bütçeleme, şirketin stratejik planının taktiksel uygulamasıdır. Stratejik plandaki finansal ve operasyonel hedeflere ulaşmak için, bir organizasyon uzun vadeli planını performansı izlemek için ölçülebilen ayrıntılı gelir ve gider beklentilerine dönüştürmelidir.