Ordu Gölköy hangi Türk boyundandır?
Hacı Emiroğulları Beyliği: Bu beylik, Mesudiye ilçesi çevresinde yaşayan Türkmenlerin Çepni aşiretine mensup Bayram Bey tarafından kurulmuştur.
Ordulular hangi Türk boyundan?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.
Gölköy ismi nereden gelir?
Gölköy, şu anki adını içinde barındırdığı göllerden almaktadır. Daha önce Özlü (Şıhman Köyü) ilçesinin bulunduğu yerde kurulan Gölköy, 17. yüzyılda şu anki yerine taşınmıştır. İlçemiz 19. yüzyılın sonlarında Trabzon ilinin Ordu ilçesine bağlı bir bucak merkeziydi.
Ordu Fatsa hangi Türk boyu?
Danışmet Gazi’nin beylerinden SEVLİ Bey, Ladik tarafından müdahale ederek kısa sürede Samsun, Ünye, Fatsa ve Giresun’un bir kısmını ele geçirip Trabzon’a kadar ilerlemeyi başardı. Bu olaylardan sonra yerleşen Oymaklar sayesinde Türkleşme ve İslamlaşma süreci başladı. Bu boyların en önemlisi ÇEPNİ’dir.
Ordu Alevileri nereden gelmiştir?
Genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Türkmen/Çepni asıllı Güvenç Abdal Dergâhı Alevileridir.
Ordu Gölköy neyi meşhur?
İlçe merkezi Ordu-Sivas karayolu üzerinde olup Ordu merkezine uzaklığı 63 km’dir. İlçe sınırları içerisinde Ulugöl ve Gök Göl olmak üzere iki adet doğal göl bulunmaktadır. Ulugöl, 30.
Ne türkü olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Çepni Türkleri nereden geldi?
Anadolu’ya büyük Türkmenlerin ikinci gelişi, 1220’lerde başlayan Moğol istilası sırasında gerçekleşti. Moğolların tetiklediği bu ikinci göç dalgasının bir sonucu olarak büyük bir Çepni grubunun Anadolu’ya geldiği bilinmektedir.
Ordu Gölköy’ün kaç köyü var?
6 adet kentsel belediye ve Gölköy Belediyesi olmak üzere 7 adet belediye ve 18 adet köy bulunmaktadır (Öz 1999: 8). Gölköy ilçemizin belediyeleri Alanyurt, Aydoğan, Damarlı, Düzyayla, Güzelyurt ve Kara Hasan belediyeleridir.
Gölköy kalesini kim yaptı?
M.Ö. 3. ve 4. yüzyıllarda Pers Kralı Dara tarafından yaptırılmıştır.
Orduda eskiden kimler vardı?
Ordu yöresinde 15. yüzyılın ilk yarısı ile 6. yüzyılın başlarında.
Ordu Mesudiye hangi Türk boyu?
Mesudiye, Ordu ilinin Sivas sınırında bulunan bir ilçesidir. Yerel nüfusun önemli bir kısmı Türkmen/Çepni’den oluşmaktadır. Alan bakımından Ordu ilinin en büyük ilçesidir.
Türkler hangi soydan gelir?
10. yüzyılda Orta Asya’dan, çoğunlukla İran üzerinden Anadolu’ya yerleşen, özellikle Oğuz Türkmenleri olmak üzere birçok kabile Türkler adı altında gruplandırılmıştır. Türk adı, Göktürk döneminden beri Orta Asya’daki Türk ırkının Türkçe konuşan topluluklarının ortak adı olmuştur.
Ordu Kumru hangi Türk boyu?
391-395 yılları arasında Orta Asya’dan göç eden Peçenek ve Kuman Türkleri Kumru topraklarında uzun süre kalmışlar ve bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Gölköy çepni mi?
Bu dönemde Türkler, Gölköy’e yerleşen yerlilerle birlikte yaşamışlardır. Bu yerleşim alanı büyük olasılıkla bugünkü adlarıyla Karahasan, Süleymaniye ve Mahmudiye köyleridir. Buraya yerleşen insanların Oğuzların Çepni boyuna mensup olduğu düşünülmektedir.
Gölköy kalesini kim yaptı?
M.Ö. 3. ve 4. yüzyıllarda Pers Kralı Dara tarafından yaptırılmıştır.
Ordu’da hangi milletler var?
Ordu ilinin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi 675 yılından itibaren Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonyalı İskender ve generallerinin egemenliğine girmiştir.
Ordu perşembe hangi Türk boyundan?
Türklerin Ordu’ya gelişine kadar (14. yüzyıl) bölgede Roma, daha sonra da Trabzon Rum Devleti (1204-1461) hakim olmuştur. Çepni Türklerinin Ordu’ya Yerleşmesi Çepni Türklerinin Ordu yöresine ilk giriş yaptıkları nokta Aybastı Perşembe Yaylası olmuştur.