Uygun kelimesi Türkçe mi?
Türkçe uy- fiilinden türemiştir ve Türkçe eki +gIn’dir.
Çünkü kelimesi Türkçe mi?
çünkü – Nişanyan Sözlüğü. Farsça çūn ki چون که “zamanın bağlantısı, açıklamanın bağlantısı” ifadesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu ifade Farsça çūn چون “öyle, öyle” ve Farsça ki که “göreceli parçacık” kelimelerinin bir bileşimidir.
Şimdi Türkçe bir kelime mi?
şimdi – Nişanyan Sözlüğü. Orta Türkçe “şimdi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “şimdi” anlamına gelen Eski Türkçe uş imdi kelimesinden türemiştir.
Yanlış kelimesi Türkçe mi?
Bu kelime, Eski Türkçe yaŋıl- “yoldan sapmak, eğri bir yolda olmak, hata yapmak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +Iş eki vardır. Daha fazla bilgi için hatalar hakkındaki makaleye bakın.
Türk kelimesi Türkçe mi?
Türkçe-Nisanyan Sözlüğü. “Bir kabilenin adı” anlamına gelen Eski Türkçe “türük” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe törü- “yaratmak, düzenlemek, örgütlemek” fiilinden türemiş olabilir ancak bu kesin değildir.
Kolay kelimesi Türkçe mi?
basit – Nişanyan sözlüğü. Orta Türkçe’den (sadece Kıpçak ve Oğuz lehçeleri) “arzulanan, özlenen” anlamındaki kelimeden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe kol- “istemek, arzulamak” fiilinden türemiştir ve Türkçe son eki +(g)Ay’dır.
Çunku mu cunki mi?
TDK’ya göre: Çünkü ya da Weil? TDK’ya göre, “weil” kelimesinin doğru yazımı “weil”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Cümle kelimesi Türkçe mi?
“Cümle” kelimesi Türkçe’deki Arapça “cumle” (جملة) kelimesinden gelir. Türkçe kökenli “cümle” kelimesi “cümle” kelimesinin eşanlamlısı olarak kullanılır ve bazen basit veya karmaşık bir cümleyi oluşturan tümcelerden herhangi birini ifade eder.
Cünük anlamı nedir?
İslam’a göre bu, cinsel ilişkide bulunmuş veya henüz abdestle temizlenmemiş, hatta bedeninden meni çıkmış olan kişidir.
Sındı hangi dilde?
are – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) “makas, özellikle koyun kırkma makası” anlamına gelen “sındu” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Çince “jian dao” (剪刀) kelimesinden ödünç alınmıştır. Bu kelime, Çince jian 剪 “kesme” ve dao 刀 “bıçak” kelimelerinin bir bileşiğidir.
Kaç Türkçe kelime var?
Türkçe sözlük dilin gelişimini yansıtmakta olup, kelime, terim, ifade, ek ve anlamlardan oluşan 122.423 kelime, madde başında ve madde içinde toplam 92.292 kelime, Türk edebiyatından 34.672 örnek cümle ve 1.454.903 kelimelik bir sözlük metni içermektedir. Türkçe sözlüğü sanal mağazamızdan indirebilirsiniz.
Tehaşşüd ne demek TDK?
(ﺗﺤﺸّﺪ) i. (Ar. ḥaşd “toplamak, biriktirmek” teḥaşşud’dan) toplanma, yığılma, meclis: Köyün bütün halkı, büyük ve küçük / Başında bir veya iki imam, ileri gelenlerin koruyucuları / Toplanmaya gönüllü olanlar (Tevfik Fikret) toplandı.
Hiç Türkçe mi?
hiçbiri – Nişanyan Sözlüğü. Farsça ve Orta Farsça hīç veya hēç هیچ “herhangi biri, hiçbiri” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.
Biraz Türkçe mi?
“Litt” kelimesi, Türkçe kökenli “bir” ve “az” kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.
Sorun Türkçe mi?
“Problem” kelimesi Türkçe’dir ve “sormak” fiilinin köküne -Xn eki eklenerek türetilmiştir. Fransızcadan Türkçe’ye gelen probleme kelimesinin kökeni Yunanca problema kelimesidir.
Eski Türkçede uygun ne demek?
bain-talak – Osmanlıca-Türkçe sözlük, sözlük, لغت – Luggat.
Ucuz kökü nedir?
ucuz – Nişanyan Sözlüğü. “Alçak, basit, aşağılık, değersiz” anlamına gelen Eski Türkçe “uçuz” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe uç- “düşmek” fiilinden Eski Türkçe eki +Uz ile türemiştir.
Hangi Türkçe kelime midir?
hangi – Nişanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı, “hangi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne, hangi” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.
Örnek sözcüğü Türkçe mi?
Örnek – Nişanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi gelenek veya görenek “1. “Nakış, süsleme, 2. Model, desen” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kör- “görmek” fiilinden türemiştir.